Den här boken handlar om de tre svenska konstnärerna Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström som under det sena 1800-talet arbetade och målade i Varberg och därför också går under det gemensamma namnet ”Varbergsskolan”.
Bokens författare Åsa Axberg har här sammanfattat en rik och mångbottnad historia om konstnärerna, deras liv och familjer, deras tid i Varberg och om konstgärningens betydelse för hela den svenska konsthistoriens utveckling.
Recension
Åsa Axberg är konstvetare och tidigare museilektor på Hallands kulturhistoriska museum. I den här boken beskriver hon de tre kända svenska konstnärerna Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström som åren 1893–1896 bodde i Varberg och drev vad prins Eugen kallade ”L’école de Varbère”, Varbergsskolan. Läsaren får följa de tre konstnärernas liv och utveckling från unga år och framåt, och belyser en betydelsefull tid i svensk konsthistoria. Förutom ett förord, en epilog, en källförteckning och författarens tack, är boken indelad i ett 80-tal kortare kapitel. Texten är faktaspäckad men lättsam tack vare ett direkt och målande språk. Boken är rikt illustrerad med foton av konstnärernas målningar (valda av författaren) vilket både stödjer och förhöjer textens beskrivningar.
Den grafiska formen av Bertil Carlsson består av skräddarsydd text och bild på varje uppslag. De generöst breda vita högermarginalerna, det bestrukna matta pappret och det stora formatet ger full rättvisa åt innehållet och gör allt lättillgängligt för läsaren. Den kraftiga pärmen illustrerad med Nils Kreugers målning “En strand” (beskuren) blir den fullkomliga inramningen av ett storverk för den som är intresserad av en bit svenskt måleri i slutet av 1800-talet i allmänhet, och av Varbergsskolan i synnerhet.
Helhetsbetyg: 5 = Briljant.
Kristina Rydälv Kåreby, Bibliotekstjänst